Page 25 - brochure_haspengouw
P. 25

Benodigde oppervlakte en ruimtes
- Voldoet de bestaande oppervlakte voor de nodige functies ?
- Zijn de bestaande ruimtes geschikt voor hun (nieuwe) functie? Zijn er veel aanpassingswerken nodig?
- Kan de nieuwe bestemming zo worden georganiseerd dat ze over- eenkomt met de structuur van het pand? Kunnen de bestaande bij- gebouwen in uw wensenprogramma worden ingepast?
Aanpassing aan nieuwe functie en hedendaagse noden
- Is er voldoende daglicht? Kunnen de nodige technische ingrepen ingepast worden zonder het gebouw aan te tasten (elektriciteit, ver- warming, sanitair, isolatie, ...)?
- Moeten er uiterlijke kenmerken worden toegevoegd, om de nieuwe functie herkenbaar te maken (publiciteitsborden, verlichting, ...)?
2. Stabiliteit en bouwfysische kwaliteit
De stabiliteit en de kwaliteit van de constructies en materialen zijn de eerste stappen in een renovatieproject. Dit is essentieel voor de veilig- heid en om het gebouw nog een lange toekomst te kunnen geven. Als u sommige van deze werken uitstelt naar een latere fase, wordt de moeilijkheidsgraad en kostprijs vaak hoger.
Vaak blijven oude gebouwen rechtop staan omdat ze vasthangen aan andere structuren, soms houden ze gewoon elkaar in evenwicht. Een kleine wijziging aan deze structuur kan soms grote gevolgen hebben!
In sommige gevallen maken bepaalde constructie-elementen of materialen een essentieel deel uit van het karakter van het pand. Probeer deze in het nieuwe concept te integreren.
- Wordt door de geplande wijzigingen de belasting op funderingen, balken en dragende structuren gewijzigd of verhoogd? Hebben de onderdelen die worden weggenomen of gewijzigd gevolgen voor de stabiliteit van de rest van het gebouw?
- Kunnen de funderingen en dragende structuren worden vervangen, hersteld of versterkt zonder dat het gebouw aan kwaliteiten verliest?
3. Stijl en expressie
Over smaak valt niet te redetwisten. Nochtans kan persoonlijke smaak niet de enige leidraad zijn. Uw gebouw heeft immers ook een publie- ke betekenis. Dat neemt niet weg dat er nog vele mogelijkheden om met veel creativiteit uw pand te renoveren in een gedaante die bij uw persoonlijkheid past. Van belang is dat de ziel van het gebouw zijn rech- ten heeft. Sentiment en nostalgie mogen hier niet tegen opwegen. Ook persoonlijke architecturale “kunstjes” of experimenten zonder binding of betekenis voor het pand zelf, zijn geen bijdrage tot een kwalitatieve renovatie.
- Één van de kenmerken van de de karakteristieke plattelandsarchi- tectuur is de “landelijkheid”. Deze drukt zich uit door de verbonden- heid met de grond en met het boerenleven. Al is de landbouwfunctie weggevallen, de historische betekenis ervan mag niet verloren gaan.
- Architectuur heeft niet alleen de functie om “mooi” te zijn. Even be- langrijk is wat de architectuur van het gebouw uitdrukt aan betekenis: status, functionaliteit, historische gelaagdheid, ...
- In de loop van de tijd is de architecturale stijl van sommige gebou- wen aangepast aan trends, die vaak overwaaiden uit de steden. Best is deze sporen op te nemen in het vernieuwde architecturale geheel en niet zomaar uit te vegen.
4. Volume en inplanting
De compositie en de verhoudingen van de volumes van een gebouw, zeker als het om een groter complex gaat, hebben veel invloed op de ruimtelijke ervaring ervan. De inplanting van het gebouw en zijn aan- horigheden zijn vaak het resultaat van een historisch groeiproces. Als u gebouwen wil afbreken, uitbreiden, verhogen of verlagen, bijbouwen of van plaats veranderen heeft dit invloed op het pand.
- De massa van een gebouw is compositie en verhoudingen van de volumes. Deze bepaalt in hoge mate mede de ruimtelijke ervaring van het gebouw en zijn omgeving.
In hoeverre wordt de massa van het gebouw beïnvloed door de in- greep? Zal de nieuwe ingreep de bestaande gebouwmassa over- heersen? Is uit het spel van de volumes de hiërarchie van de functies af te lezen?
- De inplanting van het gebouw en zijn aanhorigheden is vaak het resultaat van een historisch groeiproces. Het spel van volumes en open of ingesloten ruimtes maken deel uit van het karakter van de site, zowel intern, als vanaf de publieke ruimte. Verandert de inplan- ting van nieuwe aan- of bijgebouwen de relatie tussen de gebouwen onderling, tot de straat of tot het achterliggend gebied?
- Naburige gebouwen werden vaak niet tegen elkaar gebouwd, ondermeer omwille van de brandveiligheid. De tussenliggende ruimte wordt nu vaak dichtgebouwd omwille van de plaatswinst. Door een bescheiden, een contrasterende of een transparante constructie hier- voor te gebruiken, kan het idee van de opening tussen de gebouwen behouden blijven. Dit geldt ook voor losliggende gebouwen die met elkaar worden verbonden.
- De verschillende delen van een gebouwencomplex hebben dik- wijls, omwille van hun verschillende functies, een zekere rangorde van afmeting en volumes. Wordt deze hiërarchie in het nieuwe concept gewijzigd? Om het oude gebouw als van oudsher tot zijn recht te laten komen, is het vaak aangewezen de nieuwe bijgebouwen van een discreet volume te voorzien. Als het materiaal voldoende con- trasteert, wordt het bestaande volume minder aangetast, en tekent het zich beter af.
- Dakvorm: De daken in Haspengouw zijn quasi onveranderd hellend en in kleipannen. Strodaken zijn niet meer van deze tijd. Vaak is een ge- varieerd dakenspel het resultaat van uitbreidingen en wijzigingen in verschillende perioden, en geeft het gebouw een zekere dynamiek mee. Een andere keer geeft een strakke dakvorm een zekere mas- siviteit en samenhang aan het complex.
Bij uitbreidingen is het soms aangewezen platte daken toe te passen, omdat deze discreter zijn, minder impact hebben op de massa van het gebouw en het aanzicht het minste aantasten. Een andere keer is een zadeldak meer aangewezen, omwille van de harmonie met de andere gebouwen en de samenhang van het geheel. Zal door de verbouwing het volumespel van de daken worden verstoord?
24
RICHTSNOEREN


































































































   23   24   25   26   27