Page 24 - brochure_haspengouw
P. 24
RICHTSNOEREN VOOR BETER RENOVEREN | het ontwerp
Planning van het project
Een goede renovatie is een geslaagd huwelijk tussen de draagkracht van het gebouw en zijn omgeving, de wensen van de bewoners en de kwaliteit van de ingreep.
Elke beslissing in de planning en het ontwerp van het project moet worden getoetst aan de resultaten van de analyse. Het gebouw moet het “onderlegblad” zijn voor het renovatie-ontwerp. De omgeving is de inspirerende en richtinggevende achtergrond.
De tips en voorbeelden die volgen zijn vooral illustratief. Elk project is anders en vraagt, op basis van haar situatie en betekenissen, om een eigen creatieve oplossing.
Centrale vragen zijn altijd weer:
• Kunnen het gebouw en zijn omgeving deze ingreep dragen?
• Draagt de ingreep bij tot de kwaliteit van het gebouw en zijn omgeving?
Uitgangspunten voor een goede renovatie
- Om de draagkracht goed te kunnen inschatten, is het nodig zich in te leven in de ziel van het gebouw, zijn betekenissen te achterhalen, zijn verhaal en zijn context te respecteren.
- Een gebouw mag nooit als een losstaand object worden benaderd. Het maakt deel uit van de omgeving, en is één van de bouwstenen van de identiteit van een dorp en van de streek. De beeldwaarde waar het deel van uitmaakt, is publiek bezit.
- Een goede renovatie streeft naar een positieve bijdrage aan het gebouw en zijn omgeving. Voor elke wijziging of uitbreiding is kwaliteit de enige norm.
- De sporen van vroegere wijzigingen vertellen het verhaal van het gebouw en mogen getoond worden. Elke nieuwe verbouwing mag dan ook een nieuw spoor zijn. Of dit op hedendaagse of traditio- nele wijze wordt opgelost is niet zo belangrijk. Van belang is dat het kwaliteit in zich draagt.
1. Programma van wensen: wat wil ik doen in mijn woning?
Voor u met de planning van de renovatie begint, is het nodig goed na te denken over alle wensen en eisen die u heeft voor het toekomstige gebruik van het pand. Hedendaags wonen verschilt enorm met het wo- nen van onze voorouders. Wij hebben andere wensen omtrent comfort, ruimtegebruik, privacy, hygiëne of vrijetijdsbesteding. Het toilet hoort al lang niet meer thuis in de tuin, en het trekpaard is vervangen door de auto. In een nieuwe woning kunnen alle kamers en verbindingen op maat worden gemaakt. In een bestaande woning zullen misschien heel wat toegevingen moeten worden gedaan.
Maak een lijst van alle ruimtes die u denkt nodig te hebben, hoe groot ze moeten zijn, en hoe ze met elkaar moeten verbonden zijn. Bedenk hoeveel daglicht u er wilt, hoe u ze wilt oriënteren naar de tuin of naar de straat, hoeveel privacy u er wenst.
Vervolgens gaat u na in hoeverre de bestaande ruimtes en structuren met uw ideale programma overeenkomen. Allicht zal dat niet echt met elkaar kloppen. En dan begint het puzzelwerk... Neem er de tijd voor: vaak zijn er meer goede mogelijkheden dan u op het eerste zicht zou denken.
Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming:
- is het gebouw voor de nieuwe functie geschikt? Kan het de nieuwe functie dragen? Wordt het uiterlijk beïnvloed door de nieuwe bestem- ming? (bv. wonen in een schuur, gastenkamers in de stallen, ...). Kan het gebouw zijn ziel en betekenissen behouden met deze nieuwe bestemming?
- Welke invloed heeft de nieuwe functie op de omgeving? Geeft ze verkeers- of parkeerproblemen? Kunnen de bezoekers storend zijn voor de buurt?
- Is de nieuwe bestemming conform met alle wettelijke bepalingen en voorschriften?
RICHTSNOEREN
23