Page 38 - brochure_haspengouw
P. 38

moeten worden ingewonnen als het pand zich bevindt aan een gewest- of provincieweg, of als het een voorlopig of definitief beschermd monument betreft. De gemeente moet in sommige gevallen, bijvoorbeeld binnen een ruimtelijk kwetsbaar gebied, ook nog diverse andere adviezen opvragen. Deze zijn weliswaar niet bindend, maar desalniettemin richtinggevend.
Een “bindend advies” betekent dat de gemeente dit advies verplicht moet overnemen als dat negatief is of voorwaarden oplegt.
Voor sommige aanvragen wordt een openbaar onderzoek georganiseerd. De bedoeling daarvan is na te gaan of er burgers zijn die bezwaren hebben tegen het project. Na afsluiting van de termijn van openbaar onderzoek spreekt het schepencollege zich uit of deze bezwaren gegrond zijn.
Bij de beoordeling van de vergunning wordt rekening gehouden met alle mogelijke voorschriften van bestemmingszones of ruimtelijke plannen, zoals maximale hoogten, bouwdiepte, materiaal- voorschriften, enzovoort. Ook de draagkracht van de omgeving wordt mee in rekening gebracht, met name een antwoord op de vraag of het bouwproject past op die plaats, in relatie met de omgeving en omringende gebouwen.
Het schepencollege levert uiteindelijk een vergunning of een gemotiveerd weigeringsbesluit af.
Beroepsprocedure
Als de aanvraag wordt geweigerd of de termijn van 75 dagen wordt overschreden, kan de aanvrager een beroepsprocedure starten. Dit moet gebeuren bij de Bestendige Deputatie van de provincie, binnen de dertig dagen na ontvangst van de weigeringsbeslissing. Het provincie- bestuur doet het onderzoek over en ontvangt eventueel de partijen op een hoorzitting waar de standpunten kunnen worden verdedigd. Een hoorzitting kan aangevraagd worden door de aanvrager, het schepencollege of de gemachtigd ambtenaar van het Vlaams gewest en verlengt de beslissingstermijn van 60 dagen met 15 dagen.
Indien er na het verstrijken van deze termijn nog geen beslissing is, kan er hoger beroep worden aangetekend bij de bevoegde minister. Bij een gunstige beslissing van de Bestendige Deputatie kunnen ook het Schepencollege of de gemachtigde ambtenaar in beroep gaan bij de minister.
Al deze procedures zijn gebonden aan vastgelegde termijnen en vormvoorschriften. Het is raad- zaam zich hierover goed te informeren.
Hoe lang is een vergunning geldig?
Als de vergunning is afgeleverd, moeten de werken binnen de twee jaar van start gaan. De werken mogen niet meer dan twee jaar worden onderbroken en het gebouw moet wind- en waterdicht zijn binnen de drie jaar na de aanvang van de werken.
Een bewijs van vergunning moet tijdens de duur van de werken aan de straat worden aange- plakt.
Mijn woning is zonevreemd: wat nu?
Zonevreemde woningen liggen in bestemmingsgebieden van het Gewestplan die niet voor wonen bedoeld zijn. Dit wil absoluut niet zeggen dat ze illegaal zijn. Meestal mogen ze onder bepaalde voorwaarden verbouwd, uitgebreid en zelfs herbouwd worden, behalve in ruimtelijk kwetsbare gebieden. Het moet wel gaan over een bestaand gebouw dat vergund en niet verkrot is. De goede ruimtelijke ordening mag daarenboven niet worden geschaad.
Ligt de woning in een goedgekeurde niet-vervallen verkaveling, gelden de verkavelings- voorschriften.
Een aantal vrijstellingen van vergunningsplicht (zie kader), gelden ook voor zonevreemde woningen. De functie van het gebouw mag echter niet wijzigen zonder vergunning. U kan een vergunning aanvragen voor instandhoudings- en onderhoudswerken, ook als die betrekking hebben op de stabiliteit van het gebouw. Als de vergunning hiervoor geweigerd wordt, kan u, onder voorwaarden, eisen dat het Vlaamse gewest het gebouw aankoopt.
U kan, indien u over een stedenbouwkundige vergunning beschikt uw zonevreemde woning verbouwen, herbouwen op de zelfde plaats en beperkt uitbreiden.
Volgende mogelijkheden gelden enkel voor bestaande gebouwen die niet verkrot zijn, en vergund of vergund geacht zijn:
- De woning verbouwen binnen het bestaande bouwvolume.
- De woning herbouwen op dezelfde plaats: op minimum drie kwart van de oppervlakte van de bestaande gebouwen met een maximum volume van 1000 m3. Het karakter, de verschijningsvorm en de functie moeten behouden blijven.
- Herbouwen van een bestaand gebouw op een gewijzigde plaats, als daar goede argu- menten voor zijn en het een verbetering van de situatie is.
- Uitbreiden van een gebouw met maximaal 100% en tot maximaal 1000 m3.
Deze algemene regels voor zonevreemde woningen gelden tot op het moment dat uw gemeente een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) voor de zonevreemde woningen goed- keurt. Van dan af gelden de regels die in het RUP zijn opgenomen.
Voor functiewijziging van zonevreemde gebouwen, zie hoofdstuk 6.
37


































































































   36   37   38   39   40