Page 36 - brochure_haspengouw
P. 36

Wie wil bouwen, verbouwen of de bestemming van een gebouw wijzigt, is gebonden aan heel wat regels. De overheid bewaakt die regels door het al dan niet afleve- ren van een stedenbouwkundige vergunning. De pro- cedure en de omvang van het aanvraagdossier voor de bouwvergunning hangen af van de aard van de werken. In heel wat gevallen is de bouwheer ook verplicht een beroep te doen op een architect. Vooraleer met de planning van werken aan te vatten, is het zeker nuttig om deze administratieve aspecten goed te onderzoeken: de vergunningstoestand en het juridisch statuut van het pand en de voorschriften voor het uit- voeren van bouw- of verbouwingswerken. Het is daarom altijd raadzaam de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente te raadplegen, en indien nodig een steden- bouwkundig attest aan te vragen. De websites van de Vlaamse overheid www.ruimtelijkeordening.be en www.bouwenenwonen.be bieden ook heel wat informatie.
Vergunningstoestand
In 1962 werd de algemene vergunningsplicht ingevoerd. Van oudere gebouwen zijn vaak geen documenten terug te vinden. Meestal worden zij geacht vergund te zijn. Voor verbouwingen of bestemmingswijzigingen die na 1962 werden uitgevoerd, is wel een vergunning vereist. Is dat niet het geval, dan kan voor vergunbare werken alsnog een regularisatie worden aangevraagd.
Voor elk werk of wijziging van bestemming is in principe een stedenbouwkundige vergunning nodig. Hierop zijn evenwel heel wat uitzonderingen (zie kader).
DE WET
DE WET
8


































































































   34   35   36   37   38