Page 31 - brochure_haspengouw
P. 31

Gastenkamers
Met de groei van het plattelandstoerisme stijgt de vraag naar verblijfsaccomodatie. Wie een deel van zijn woning of hoeve wil inrichten met gastenkamers, kan in aanmerking komen voor subsidies van de Provincie Limburg. Het gaat om kleinschalige en kwali- teitsvolle initiatieven in bestaande karaktervolle panden.
Met karaktervol wordt bedoeld: goedbewaarde panden met een kenmerkende, karakteristieke, bijzonder historische bouwstijl of die specifiek eigen zijn aan de omgeving. Zoals vierkants- en dorpsboerderijen, klassieke herenwoningen, en derge- lijke. Kleinschalig wil hier zeggen maximaal 10 gastenkamers of 30 bedden en met een persoonlijk onthaal door de uitbater.
De subsidie kan worden toegekend voor minimaal vijf gastenkamers en een ontbijtruimte. Een appartement wordt geteld als twee gastenkamers. Zij bedraagt 6.250 euro per gastenkamer of appartement en 10% van de totale subsidie voor de kamers voor de inrichting van een ontbijtruimte. De totale maximale subsidie bedraagt 50.000 euro. Uiteraard moet aan alle technische en kwalitatieve verplichtingen, aan brandweervoorschriften en stedenbouwkundige voorschriften worden voldaan.
Het volledige reglement vindt u op www.limburg.be/toerisme. Voor subsidieaan- vragen en voor verdere inlichtingen over de vereiste normen kan u zich wenden tot: Sectie Toerisme, 4de Directie, provincie Limburg, Provinciehuis, Universiteitslaan1, 3500 Hasselt.
30
EEN NIEUWE BESTEMMING
Bestemming op maat van het gebouw en zijn omgeving
In het ideale geval vallen de benodigde ruimten en volumes, hun onderlinge schikking, oriëntatie en daglicht samen met wat het bestaande gebouw te bieden heeft. Meestal zal dat niet zo zijn, omdat het om een nieuwe functie gaat met specifieke behoeften.
Ook hier zal weer het beste compromis moeten worden gezocht tussen enerzijds de behoeften die de nieuwe bestemming met zich meebrengen en anderzijds de historische en beeldkwalitei- ten van het bestaande gegeven. Hetzelfde principe blijft voorop staan: de draagkracht van het gebouw en de omgeving bepaalt hoe de nieuwe bestemming kan worden ingepast.
Er zijn behalve beeld en vorm nog enkele andere criteria die bij herbestemming van gebouwen moeten gehanteerd worden: wat zijn de invloeden ervan op de woondichtheid? Hoe zit het met het parkeren van bewoners of bezoekers? Brengt een nieuw café of restaurant geen overlast mee in een rustige buurt? Wat is de relatie tot andere activiteiten in de buurt? Kan een uitbreiding van wooneenheden in de buurt van een varkenshouderij? ...
Vele mogelijkheden
Bij herbestemming van een landbouwbedrijf wordt vaak in de eerste plaats gedacht aan wonen. Vele boerderijcomplexen zijn zo groot, dat ze veel te ruim zijn voor een doorsnee gezin. Daaren- boven is de renovatie ervan een kostelijke zaak. Stallen, schuren en andere bijgebouwen herber- gen heel wat mogelijkheden om bijkomende woonoppervlakte in een dorp te voorzien, zonder dat daar bijkomende gronden voor moeten aangesneden worden. Een goede bestemming die op zijn tijd wat geld in het laatje brengt, maakt het hele project ook financieel interessanter.
Opsplitsing van één grote woning of hoeve in meerdere woongelegenheden ligt het meest voor de hand. Maar de grote beschikbare woonoppervlakte biedt zeker meer mogelijkheden, bijvoor- beeld voor alternatieve woonvormen zoals kangoeroewonen of groepswoonprojecten, zelfs met behoud van de nodige privacy voor alle bewoners. De binnenkoer van grote boerderijen kan perfect dienst doen als rustig en beschermd woonerf, terwijl de omliggende gronden als privé- tuinen kunnen ingericht worden.
Wonen kan ook gecombineerd worden met andere functies. In de toeristische sector kennen onder andere de Bed&Breakfast-formules een groeiend succes, en er is altijd vraag naar accommodaties voor bijvoorbeeld jeugdgroepen of scholen. Daarnaast zijn er ook handel, diensten en ambachtelijke bedrijven die in bijgebouwen kunnen worden ondergebracht.


































































































   29   30   31   32   33