Page 41 - brochure_haspengouw
P. 41

Het Centrum Duurzaam Bouwen
Het Centrum Duurzaam Bouwen, of kortweg CeDuBo, is een informatie- en coördinatiecentrum gelegen in de oude mijngebouwen van Heusden-Zolder. Het centrum wil een dynamiek op gang brengen rond duurzaam bouwen en organiseert daarvoor diverse activiteiten voor een zo groot mogelijk publiek. Maandelijks wordt er een infosessie georganiseerd voor verbouwers. Ook kan u er uw bouwplan door specialisten laten doorlichten op duurzaamheid. Een permanente tentoonstelling maakt u wegwijs door de verschillende ‘duurzame’ producten en detailoplossingen. Tenslotte organiseert CeDuBo bouwteams waarin toekomstige (ver)bouwers kennismaken met de praktijk.
Het CeDuBo is gelegen aan het Marktplein 7 te 3550 Heusden-Zolder. De kantoren van het Cedubo zijn elke werkdag tussen 9u en 17u geopend. De permanente tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag tussen 13u30 en 17u. Meer info kan u vinden op www.cedubo.be of telefonisch via 011/51.70.51.
Stap 1: Beperk de behoeften
- Blijf redelijk bij woonuitbreiding. Weeg vooraf duidelijk af hoeveel extra ruimte u nodig heeft. Zo spaart u niet enkel op bouwkosten, maar ook op ruimte, energie en bouwmaterialen!
- Benut de zonnewarmte. Denk bij uitbreidingen van de leefruimte na over de oriëntatie ervan. Door ramen aan de zuidkant te plaatsen, profiteert u van gratis zonnewarmte. Superisolerende beglazing en zonneweringen zorgen ervoor dat de temperatuur in de zomer niet te hoog op- loopt. Een doordacht ingeplante boom zorgt voor aangename schaduw en bescherming tegen oververhitting in de zomer en laat in de winter de warme straling door.
- Gebruik bestaande materialen opnieuw. Het is goed te overwegen of materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Voorbeelden zijn het hout van een vakwerkconstructie, de bakstenen van een afgebroken bijbouw, de dakpannen van een vervallen stal, enzovoort. Hergebruik bespaart niet alleen op materiaalkosten maar ook op energiekosten om die materialen te maken.
Stap 2: Gebruik duurzame materialen en bronnen
- Gebruik natuurlijke, streekeigen materialen zoals baksteen, kleidakpannen, hout, ... Deze zijn niet enkel goedkoper, maar ook ruim voorradig of “nagroeibaar”, zoals klei. Dat wil zeggen dat deze blijvend geteeld kunnen worden en dus onuitputtelijk zijn, zoals hout (met FSC-label), lijnolie,...
- Maak optimaal gebruik van de zon door een goede oriëntatie van de leefruimtes en oordeel- kundige plaatsing van de ramen. Een zonneboiler verschaft u dan weer gratis warm water, zonnecellen zorgen voor gratis elektriciteit.
- Maak gebruik van regenwater: voorzie een ruime regenwaterput en plaats een pomp om het regenwater te hergebruiken voor onder andere toiletten en poetsen. Zo bespaart u jaarlijks tot 50% op uw leidingwaterfactuur.
Stap 3: Gebruik materialen en bronnen zo efficiënt mogelijk.
- Gebruik eindige materialen enkel en alleen als er geen alternatief is. Eindige materialen be- staan uit uitputtelijke bronnen zoals olie, sommige metalen of natuursteen. Kies voor metalen afvoerbuizen in plaats van synthetische, gebruik verven op basis van plantaardige oliën, plaats isolatiemateriaal uit natuurlijke vezels of minerale wol in plaats van polyurethaan,...
- Zorg voor een degelijke regenwaterafvoer. Gebruik waterdoorlatende materialen voor verhar- dingen van inrit en tuin, zodat het overtollige regenwater in de bodem kan sijpelen.
De nieuwe “energie prestatie regelgeving”... ook voor verbouwers
De energieprestatieregelgeving is in voege sinds 1 januari 2006. Voor verbouwingen is de regel- geving niet zo uitgebreid als voor nieuwbouw. Voor kleine verbouwingen, waarvoor geen aanstel- lingsplicht van een architect geldt (zie “de wet), is de nieuwe regelgeving niet van toepassing. Bij grotere verbouwingen, waar de medewerking van een architect vereist is, is de regelgeving enkel van toepassing op de nieuw toegevoegde delen.
Dit houdt in dat een bepaald niveau van thermische isolatie en energieprestatie gehaald moet worden. Niet enkel beter voor het milieu, maar ook voor het gezinsbudget. Want de investeringen in energiebeheersing, worden op termijn gegarandeerd terugverdiend. De architect kan hierover meer uitleg geven en helpt bij de keuze van de juiste materialen.
Premies en fiscale maatregelen
Maatregelen als isoleren, een zonneboiler plaatsen, regenwater opvangen, zijn niet alleen voor- delig voor het milieu. De bouwheer krijgt er bovendien ook nog een subsidie of belastings- vermindering bovenop! Voor heel wat energiebesparende maatregelen krijgt u een premie van de netbeheerder en vaak doet de gemeente er nog een extraatje bovenop. Alle info over de verschillende premies en fiscale maatregelen is vlot te vinden op de website www.energiesparen.be of op www.premiezoeker.be
Adressen en links
Enkele nuttige adressen en links, waar u verder kan kennismaken met tal van aspecten rond duurzaam bouwen. Al deze websites bevatten op hun beurt een schat aan links naar andere initiatieven.
Provincie Limburg (Afdeling Milieu en Natuur)
Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt
011/ 23.83.38 www.limburg.be/duurzaambouwen/
Vlaams Energieagentschap
North Plaza B
Koning Albert II-laan 7 – 1210 Brussel
02/553.46.00 www.energiesparen.be energie@vlaanderen.be
VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen)
Grote Steenweg 91 – 2600 Berchem 03/239.74.23 www.vibe.be info@vibe.be
Dialoog
Blijde Inkomststraat 109 – 3000 Leuven 016/23.26.49 www.dialoog.be
40
DUURZAAM BOUWEN EN VERBOUWEN


































































































   39   40   41   42   43